Olie-boss som formand for COP 28?

Efter flere år med kritik af fossillobbyisters store indflydelse på klimaforhandlingerne, har problemstillingen nu nået nye højder.

Christina Ihler Madsen, 14. Februar 2023

Man skulle tro at det var en tidlig aprilsnar, men nej.

De globale klimaforhandlinger vil i år foregå i De Forende Arabiske Emirater. Formanden, som skal styre processen, er for nyligt blevet udnævnt.

Rollen tilfalder Dr. Sultan Ahmed al-Jaber, som er en mand med mange kasketter. Han er minister for industri og avanceret teknologi, klimadiplomat, formand for et statsejet vedvarende energi-firma, Masdar. - og så er han også direktør for et af verdens største olieselskaber, ADNOC.

Et olieselskab der udvider i en sådan grad, at de næsten vil fordoble deres produktion i 2027, til hele 5 millioner tønder. Om dagen!

Kritik af udnævnelsen

Det faktum at en olie-boss nu skal sidde for bordenden til COP 28 har, forståeligt nok, fået mange til at få kaffen galt i halsen.

Flere grønne organisationer har kritiseret beslutningen, på grund af de tydelige interessekonflikter og fossilindustriens i forvejen voldsomme tilstedeværelse til forhandlingerne.

"Lobbyister har påvirket disse konferencer siden for evigt, og dette sætter bare et meget klart ansigt på det... det er fuldstændig latterligt." sagde Greta Thunberg.

Men ikke alle har samme syn på beslutningen.

Politiske profiler hylder valget af Al-Jaber.

Frans Timmermans, næstformand for EU-kommissionen, udtalte: "Jeg tror, ​​folk måske fokuserer for meget på hans rolle som administrerende direktør for et olieselskab. De burde se nærmere på, hvad han har lavet de sidste år. Han har ført an til også at tage olie- og gasindustrien ind i en bæredygtig verden".

USA's særlige klimaudsending, John Kerry, delte en lignede holdning "Dr. Sultan er en erfaren diplomat og forretningsmand, også som formand for Masdar, og denne unikke kombination vil hjælpe med at bringe alle de nødvendige interessenter til bordet, for at bevæge os hurtigere og i stor nok målestok".

 

Kan vi tale om roden til problemet?

Al Gore rettede til gengæld en hård kritik "Det er ikke, om han er en sød fyr, eller om han er intelligent… Tilsynekomsten af en interessekonflikt underminerer tilliden på et tidspunkt, hvor klimaaktivister over hele verden ... er kommet til den konklusion, at folk med autoritet ikke gør deres arbejde."

Gore uddyber, at enstemmighed i COP-processen udnyttes af olie-stater og fossile selskaber til at diktere, hvad der kan tales om.

Sidste COP kunne de ikke engang debattere at udfase fossile brændsler. Efter 27 internationale klimaforhandlinger, kan vi stadig ikke tale om roden til problemet. Det bliver næppe nemmere med en olie-direktør som ordstyrer…

"Når du har en situationen, hvor klimaforandringer primært er drevet af afbrænding af fossile brændsler, er det skørt at vælge en mand, der aktivt har en interesse i at sikre, at man bliver ved med at brænde olie af." udtaler Programchef i den grønne tænketank CONCITO, Jens Mattias Clausen, til DR.

Selv afviser den fremtidige COP 28-formand at gå af som olie-direktør og siger: "Det er ikke en interessekonflikt. Det er i vores fælles interesse at få energiindustrien til at arbejde sammen med alle om de løsninger, verden har brug for. Vi kan ikke afbryde det nuværende energisystem, før vi har bygget det nye".

Hvad tænker du?

Kan det være godt med en formand for klimaforhandlingerne, som har interesse i hele energisektoren og erfaring med diplomatiet?

Eller vil endnu et år gå med at forhale omstillingen?

Forrige
Forrige

Klimarådet dumper regeringens klimapolitik - IGEN

Næste
Næste

Betyder dit personlige forbrug noget?