Klimarådet dumper regeringens klimapolitik - IGEN

Klimarådets statusrapport for 2023 konkluderer, at regeringen ikke viser vejen til at opfylde Klimaloven. Regeringens klimastrategi har spillet fallit.

Frederik Roland Sandby, 28. Februar 2023


Klimarådets statusrapport for 2023 er netop udkommet. Rådet vurderer, at regeringens klimapolitik ikke viser vejen til 2030-målet. Regeringens planer er fortsat for risikofyldte og for ukonkrete til, at Rådet finder klimapolitikken tilstrækkelig nok. Klimarådet vurderer også, at det er usikkert om regeringen når 2025-målet, og understreger at det politiske handlingsvindue for at nå målet lukker hurtigt.


Regeringens klimastrategi har spillet fallit.

Rapporten understreger et akut behov for at begynde at implementere og vedtage kendte klimaløsninger på alt fra landbrug til transport, forbrug og energi.

At Klimarådet dumper regeringen igen, understreger at den grønne omstilling herhjemme er begyndt at hænge i en meget tynd tråd. Den nye regering formår hverken at lave ny klimapolitik eller implementere den eksisterende. Sammen med den voldsomme satsning på umoden teknologi gør det, ifølge Klimarådet, klimaplanerne så usikre og ukonkrete, at vi står til at misse vores klimamål, hvis ikke regeringen ændrer drastisk kurs med det samme.

Dén konklusion burde give chokbølger på alle Christiansborgs gange, for det er hele den danske grønne omstilling der er ved at falde fra hinanden.


Danmark har sovet i timen.

Klimarådet vurderer også, at Danmark ikke er foran i den grønne omstilling. Med EUs nye klimaplaner har hele Europa indhentet os, og med den nuværende danske politik, ser det ikke ud til, at Danmark vil leve op til EU aftalerne.

Danmarks tidligere og nuværende regering har sovet i timen, og har ladet den danske omstilling tabe fart. Hvis vi nogensinde har haft en førerrolle i den grønne omstilling, har vi den i hvert fald ikke længere. Klimarådets konklusioner er nedslående, men burde også være et vink med en vognstang om, at det haster med at få klimahandling herhjemme op i tempo igen.


Brug de kendte og sikre løsninger.

I Danmark har vi adgang til konkrete og sikre klimaløsninger - politikerne skal bare benytte sig af dem. Klimarådet har en række anbefalinger til klimapolitikken, som vi på det kraftigste anbefaler, at politikerne lytter til. En afgift på landbruget, mere vedvarende energi og mindre biomasse er konkrete veje gennem den grønne omstilling.

Politikerne har gamblet rigeligt med ny teknologi og frivillige ordninger for store udledere, nu er det høje tid til at tage de sikre valg i brug.


Forrige
Forrige

Klimakampen går rettens vej

Næste
Næste

Olie-boss som formand for COP 28?