Nu starter kommunalvalget — 5 ting du skal vide

Nu starter kommunalvalget. Det betyder valgplakater i lygtepælene, møder med vælgere og debatter om kommunalpolitik. Men hvorfor er valget vigtigt — og hvad kan du gøre? Læs med her

1. Kommunalvalget har stor indflydelse på klimaet

Hvis du ikke helt kan forstå hvorfor valget er vigtigt, så bare tag det roligt— sådan tænkte jeg også før. Der er to nøgletal som overbeviste mig om at kommunerne har står påvirkning på klimaet. Det første tal er at kommunerne udleder 6. mio. ton CO2 om året. Det tal svarer fx til en tredjedel af Danmarks reduktionsmål for 2030 på 21 mio. ton. Det andet tal er at kommunerne køber ind for hele 100 mia. kroner om året!

Kommunerne er så store at vi er nødt til få dem med i den grønne omstilling. Heldigvis er det noget som flere og flere vælgere har set. Ifølge de seneste Epinion-meningsmålinger er klima, miljø og natur valgets vigtigste tema.


2. Den 6. november demonstrerer vi i hele landet

Intet valg uden en stor, landsdækkende klimamarch. I år er datoen du skal huske den 6. november. Den dag samles vi nemlig i over 20 danske byer. Jeg har samlet link til Facebook-begivenheder herunder, men du behøver ikke at have en Facebook-konto for at se dem. Skriv tid og sted ned i kalenderen.

AalborgAarhusEsbjergHedenstedHelsingør (opdateres) ‧ HillerødHolbækKoldingKøbenhavnNæstvedOdderOdense (opdateres) ‧ RandersRoskildeRødovreRønneSilkeborgSkanderborgSvendborgViborgVejle.

Det er vigtigt at vi viser os på gaden i store tal. Gennem en folkelig mobilisering viser vi vores kommunalvalgskandidater, hvor mange der står bag kravet om grøn, kommunal handling. Du kan læse mere om demonstrationer her.


3. Der er forskel på partierne — og du kan hjælpe med at finde dem

Hvem er egentligt det bedste grønne parti? Det findes der nok ikke et perfekt svar på. Men vi har udviklet et værktøj som giver dig en del af svaret. Inde på hjemmesiden www.detsidstevalg.dk kan du med tre enkle skridt være med til at afdække hvilke kandidater, der er villig til at gå med på vores krav om handling:

  1. Find en kandidat i din kommune.

  2. Tryk på ‘bed om svar’ - så modtager kandidaten en mail.

  3. Vent på at kandidaten svarer.

Med dette værktøj måde får vi afklaret hvilke kandidater og partier der fortjener din stemme. Inde på hjemmesiden kan du læse mere om præcis hvordan værktøjet fungerer. God fornøjelse med at kontakte kandidaterne i din kommune!


4. Vi har konkrete krav til kommunerne

Som forklaret ved vi at kommunerne forurener en hel del. Men hvad kan de så konkret gøre for at mindske denne forurening? Til det spørgsmål har Klimabevægelsen udviklet et stort katalog over kommunale virkemidler!

En af de helt centrale værktøjer er en såkaldt intern CO2-pris - også kaldt en skyggepris - ved kommunale indkøb og investeringer. En intern CO2-pris betyder fx at når kommunen skal købe nye skraldevogne , så skal prisen på både skraldevognene og CO2-udledningen indgå i beregningen. Dette vil gøre, at elektriske skraldevogne bliver billigere end de forurenende dieselskraldevogne.

Men virkemiddelkataloget indeholder langt flere tiltag. Find hele kataloget her.


5. Klimabevægelsen kan hjælpe dig med at komme i gang

Klimabevægelsen har udviklet en masse kampagnemateriale, der hjælper dig igang med klimahandling i din kommune. Du kan fx få svar på hvilke spørgsmål man kan stille valgets kandidater.

Du kan også finde en kalender der viser kommunalvalgs-aktiviteter i hele landet.

Vi har også produceret en serie af videoer, der forklarer alle de handlemuligheder man har som borger. Dyk ned i dem på vores kampagneside.

 

Ariel Storm Lokzinsky
Kommunikationsansvarlig

ariel@klimabev.dk

Forrige
Forrige

Information about the upcoming local election

Næste
Næste

Hvem er det grønneste parti til kommunalvalget? Vores værktøj hjælper med at finde svaret