Nyt gasprojekt: Dan Jørgensen gør en hel landsdel sortere
Dan Jørgensen og regeringen har på opfordring af Danmarks næststørste forurener, Nordic Sugar, netop planlagt at bygge en ny gasrørledning for 853 mio. kr. Det vil definitivt gøre Lolland-Falsters industri afhængige af fossil energi de næste mange år.
Sammen med vores internationale hovedorganisation 350.org har Klimabevægelsen agiteret for et stop for alle nye fossilprojekter. Brugen af fossil gas skal ifølge IPCC falde med tre fjerdedele på verdensplan, men altså allermest i de rige lande som Danmark. Af samme grund krævede Greta Thunbergs som det første i en appel til verdens ledere at stoppe udvidelse af fossil infrastruktur.
Denne divestment-bølge fik senest presset Joe Biden til at melde et moratorium på nye føderale fossilprojekter i USA. Klimaminister Dan Jørgensen er tydeligvis ikke imponeret og har derimod valgt at lytte til industrien i stedet for klimavidenskaben.
Som ved andre af regeringens sorte forslag forsvares beslutningen med en række myter, der dækker over projektets klimasvigt.
Myte 1: Uden gasrørledningen tabes danske arbejdspladser
Nordic Sugar skulle under alle omstændigheder omstille sig fra olie og kul for at leve op til EU's miljøkrav. Nordic Sugar havde allerede lagt 100 mio kroner til side til en flydende naturgas-løsning som vil sikre 52.000 ton CO2-reduktion. De havde ikke tænkt sig at flytte produktionen til udlandet, selvom det er regeringens primære argument for at anlægge rørledningen.
Myte 2: Det er grøn omstilling
Klimaministeriet påstår at gasrørledningen vil bidrage med 52.000 ton CO2-reduktioner, men den reduktion kommer ikke fra anlægning af gasrørledningen, men fra skifte væk fra kul. Den samme besparelse ville være opnået med flydende naturgas, og en større besparelse vil være opnået ved elektrificering.
På sigt skal Danmark være helt fossilfri, og Nordic Sugar skal elektrificeres. Derfor skal danske fabrikker ikke være afhængig af at skulle bruge dyr og unødvendig fossil infrastruktur, og det er netop hvad rørledningen er. Den grønne løsning ville have været at sætte Energinet til at skifte kullet ud med elektricitet.
Myte 3: Elektrificering kan ikke lade sig gøre
Nordic Sugar forsvarer rørledningen med at elektrificering ikke kan lade sig gøre. Det mener Professor Brian Elmegaard fra DTU Mekanik er for hurtigt konkluderet. “Med varmepumper kan vi komme ned på en brøkdel af det energibehov, som der er for en gasløsning. Det betyder, at nettet skal udbygges mindre for el end for gas for at opnå den samme energiforsyning” siger Elmegaard til fagbladet Ingeniøren.
Danmarks ledende ingeniør og energiplanlægger, Brian Vad Mathiesen, mener også at en elektrificering er mulig og kan endda gøres billigere.
Det er korrekt at det vil være en ny type løsning, der er forbundet med first mover risici, men her kunne staten netop understøtte nye løsning stedet for at understøtte fossile projekter.
Myte 4: Samfundsøkonomisk gevinst
Brian Vad Mathiesen udtaler også til Børsen at han “aldrig [har] set dårligere samfundsøkonomi i et projekt fra Energinets side.” Samtidig forklarer Mathiesen til DR at det “Samfundsøkonomisk giver det et dundrende underskud at lave en naturgasledning til Lolland. Derfor er vi nødt til at se på elektrificering”.
Efter Dan Jørgensens tilsagn til en investering i et gasrør står Danmark nu med det samme klimaaftryk, samme antal jobs, som hvad virksomheden selv havde lagt op til uden offentlige kroner, men med en fornyet afhængighed til fossile brændsler de næste mange år og med samfundsøkonomisk tab på flere hundrede millioner kroner.
På trods af et opråb af mange forskere på at få belyst mulighederne ved en hel eller delvis elektrificering vælger regeringen en vej, der er dårligere, end hvis klimaministeren ikke havde blandet sig.