Da solen endelig kom til Farum

Et lille stykke danmarkshistorie blevet skrevet i mandags i Farum. For første gang i mere end et årti har en kommune opsat, tilsluttet og indviet et solcelleanlæg på taget af en bygning!

Kommunen står nu klar til at hjælpe andre igennem bureaukratiet.

Man skulle måske tro, den slags var hverdag på det kommunale område anno 2024. Men sådan er det langt fra, takket være store politiske benspænd.

I Furesø har man dog trodset christiansborgsk bureaukrati og en deraf følgende lidet lukrativt business case for til gengæld at kunne indfri sine klimaløfter til borgerne. De knap 2.000 kvm2 solceller på Stavnsholtskolen viser vejen for landets resterende kommuner - og vidner om de voldsomt rigide regler, kommunerne er oppe imod. 

Kommunen står klar til at dele ud af erfaringerne.

Vi har kæmpet os igennem al bureaukratiet ved at stifte et selvstændigt selskab til formålet. Der er tale om en ny mulighed for at opnå CO2-neutralitet, og den vil vi gerne vil dele ud af”, siger Borgmester Ole Bondo Christensen (S)

Etablering af selskabet med stiftelsesdokument, vedtægter og ejerbog, hvad skal der være af aftaler som el-handelsaftale, revisionsaftale, administrationsaftale, forretningsplan og likviditetsbudget m.v. er mange opgaver som følger med selskabet – som vi som kommune gerne vil være med til at evaluere så opsætning af solceller hos kommuner og regioner bliver nemmere og lettere at etablere”.

I København har man netop skrottet idéen om selv at oprette et selskab til solcelleopsætning, og i Halsnæs kalder en lokalpolitiker det for en "solstrålehistorie", at man IKKE skal til at sætte solceller på kommunens bygninger. Så bøvlet er det, og så dårlig en forretning er det for kommunerne.

Men i Farum skinner solen, og strålerne bliver nu til strøm i stikkontakterne på Stavnsholtskolen - og i sportshallen lige ved siden af.



Næste
Næste

For lav. For sent. For lidt omstilling. For dyrt for danskerne. Klimaet blev svigtet i den grønne trepart.