Lynetteholm retssag forlænges

Retssagen der kan bremse Lynetteholm er endelig startet. Men sagen vil vare længere end forventet.

Støtten til Klimabevægelsens retssag var tydelig foran landsretten. Borgere der i årevis har kæmpet imod Lynetteholm, er dukket op på pladsen foran den store retsbygning.

Byggeriet af Lynetteholm blokerer Kongedybet, en særlig dyb rende i Øresund, som er et af de få steder som forsyner Østersøen med saltvand. Det betyder at der hvert år vil komme mindre og mindre salt i Østersøen, som i forvejen er pressede økosystemer. Det vil påvirke alt fra torsk til ålegræs, og svække havets evne til at suge CO2 ud af atmosfæren.

Vi mener ikke, at staten og By & Havn har undersøgt klima- og miljøkonsekvenserne ordentligt og at Østersølandene ikke er blevet hørt, som der er pligt til under international lovgivning.

Den fulde retssag forventes at tage flere år, men på grund af de irreversible konsekvenser for Østersøen, anmoder Klimabevægelsen landsretten om at bremse byggeriet med det samme.

Retssagen var planlagt til at være 5 dage. Den 22., 27. og 28. November samt 5. og 6. December. Men sagen bliver nu forlæget.

Første dag startede godt ud, med stort fremmøde af borgere som ville lytte med. Desværre var retslokalet for småt til de mange der ønskede at høre med og enkelte måtte træde ud af lokalet igen, inden dommerne fandt sig til rette.

Det er en tung sag, bogstaveligt talt, 4800 siders bilag står i en kæmpe stakke på bordene.

Vores advokater Eskil Nielsen og Jonas Christoffersen forsøger at give dommere et overblik, ved at præsentere bilag efter bilag og kun læse de mest relevante oplysninger højt. By og Havn og Transportministeriets advokater har dog en anden mere "tekstnær" tilgang og kræver langt flere lange passager læst højt. Særligt kredser de sig om at få læst ordret op om behovet for jorddepot, stormfoldssikring og hvad Sverige blev oplyst. Det har de ret til. Det gør dog at vi tidsmæssigt er bagud.

Mandag gav landsretten derfor lov til at tilføje halvanden dag ekstra til retssagen. Derfor vil sagen nu også køre fredag den 8. december om formiddagen, samt hele tirsdag den 12. december.*

Tirsdag skulle den hollandske konsulentvirksomhed Deltares have vidnet, omkring deres analyse af saltvandgennemstrømningen. Desværre blev retsdagen aflyst på grund af sygdom hos den ene dommer.

Derfor er der nu meget der står hen i det uvisse. Men vi ved at retssagen kommer til at strække sig over længere tid end først planlagt.

*Opdatering: 6/12-2023:

Lynetteholm retssagen forlænget ind i januar.
Sagen er blevet forlænget med 8. december (formiddagen) samt den 16., 19. og 22. januar 2024.
Retsmødet den 12. december er sløjfet.

Vidneforklaringer samt procedure vil foregå i januar.

Forrige
Forrige

“Et forsøg på masseforførelse”. Uddrag af en retstale mod Danish Crown

Næste
Næste

Fem gange Danish Crown skulle ud med sandheden