Hvor realistisk er Thomas Vinterbergs nye dramaserie Familier som vores?
I dramaserien Familier som vores bliver Danmark lukket ned. Befolkningen skal evakueres til udlandet. Vandspejlet er ved at blive så højt, at Danmark som nation ikke kan bestå. Hvor realistisk er det?
Det vil vi give dig nogle svar på, ved at kigge på den nyeste forskning.
Skrevet af Frederik Roland Sandby, Sekretariatsleder i foreningen Klimabevægelsen i Danmark - 3. November 2024
Fiktion eller realistisk?
Familier som vores er per definition science fiction, og man skal derfor ikke forvente, at regeringen lukker Danmark ned i den nærmeste fremtid på grund af et stigende vandspejl.
Men der er grund til bekymring, og nogle vejrfænomener er samfundstruende alvorlige. F.eks. når det thermohaline kredsløb svækkes i en sådan grad, at Danmarks klima forvandles til et der ligner Alaskas. Spørgsmålet er, med den nuværende klimaindsats, kun om hvornår det sker, og danske forskere peger på, at det kan være inden for nogle årtier.
Vandspejlet og vandet fra oven
Men klimaforandringer kan også allerede nu ses mange steder på planeten. Stigende vandstand, ændrede regnmønstre, mere ekstremt vejr. Nogle få tegn på, at jordkloden er ved kogepunktet.
Havniveauet er steget 10 centimeter det seneste årti, og det bliver ved med at stige. På lang sigt er det rigtigt at vandspejlet i Danmark vil blive så højt, at det bliver et stort problem. Men på kort sigt er det vandet fra oven og ude fra havet, som skaber bekymring. Stigende regnmængder gør, at der lander for meget vand for hurtigt, og det er svært at lede væk. Stormfloder går fra at være 100-årshændelser til at ske årligt. Resultatet er, at tusindvis af danskere fordrives og kystsamfund ødelægges.
Når stormfloderne rammer os
I år udgav DTU og forskningsnetværket Navigating 360 rapporten Når stormfloderne rammer. Rapporten fokuserer på tre danske kystbyer – Nakskov, Kerteminde og Kalundborg – som eksempler på, hvordan stormfloder og havvandsstigninger kan påvirke mennesker og samfund. Gennem fremskrivninger og scenarier viser rapporten, at Danmark kan forvente havvandsstigninger på en meter i dette århundrede, hvilket vil kunne resultere i milliardomkostninger, tab af ejendom og fordrivelse af tusinder af danskere.
Ifølge rapporten kan Danmark i det 21. århundrede forvente havvandsstigninger på op til en meter – et niveau der, ifølge forskningen, ikke blot er sandsynligt, men kræver akutte og vidtrækkende tiltag. Scenarier viser, at stormfloder og havvandsstigninger kan ramme store befolkningsgrupper og skabe betydelige økonomiske og menneskelige konsekvenser
Eksempler fra Nakskov, Kerteminde og Kalundborg fremhæver de konkrete trusler mod danske kystbyer. Ved en 100-års hændelse kan op mod 60% af boligerne i Nakskov blive oversvømmet, hvilket potentielt vil fordrive 7.500 borgere midlertidigt og medføre skader for milliarder af kroner
Årlige "100-års hændelser"?
Klimaændringerne har gjort såkaldte "100-års hændelser" til noget, vi kan forvente langt oftere. Stormfloder, som tidligere kunne forventes hvert århundrede, kan ved slutningen af århundredet ske årligt, hvilket vil gøre det udfordrende for Danmark at opretholde de nuværende kystsamfund.
Der vil være store værditab på fast ejendom, psykiske helbredspåvirkninger, og nødvendigheden af langvarig evakuering og genhusning. Desuden kan tusinder af danske boliger og sommerhuse blive usælgelige og ubrugelige i takt med, at stormfloderne bliver et årligt fænomen.
Familier som vores gør et glimrende arbejde i at skildre hvordan mennesker kan blive fordrevet på grund af klimaforandringer. Danmark er ikke det land i verden som først vil se evakueringer, det sker faktisk allerede, og et studie i Nature Communications vurderer, at mere end 410 millioner mennesker er sårbare overfor et stigende havniveau om 75 år.