Regeringen vil nå 2025-målet med sort regnskabsfusk - til skade for klimaet.

Biobrændsler ser kun grønne ud på papiret, for i virkeligheden kan de forøge CO2-udledningen globalt. Klimabevægelsen anklager regeringen for grønt regnskabsfusk.

Christina Ihler Madsen, 20. April 2023


Regeringen laver sort talmagi for at nå 2025-klimamålet - med plan der kan forværre klimakrisen.

Scenen var sat til den helt store grønne udmelding, da Statsministeren og Klimaministeren i går meldte ud, at klimamålet i 2025 skal nås ved... at blande MERE biobrændstof i benzin og diesel.

Det er en løsning som alle eksperter advarer mod!

Biobrændsler tæller som værende CO2-neutrale på papiret, men i virkeligheden kan de forøge CO2-udledningen globalt.

Faktisk kan biobrændsel udlede mere end den fossile diesel, som brændslet ifølge regeringen skal fortrænge. Der er ingen af de gængse kilder til at producere biodiesel, raps, soja og palmeolie, der udleder mindre CO2 end diesel produceret af råolie.

Regeringen vil lægge loft over den mest klimaskadelige del, 1. generationsbiobrændsler der kommer direkte fra fødevarer, men "råvarematerialerne til 2. generationsbiobrændstof er stort set allerede brugt i dag, så hvis man vil have mere, skal man nærmest uanset hvad dyrke flere afgrøder" - udtaler Jannick Schmidt, professor ved Aalborg Universitet til DR.

Den øgede efterspørgsel på biobrændsler kan forværre afskovning, på grund af behovet for at dyrke flere afgrøder. Det konkurrerer om pladsen med fødevareproduktionen, samt skov og vådområder som er afgørende for opretholdelsen af et stabilt klima. EU har med biobrændselsmål og lignende efterspørgsel over det sidste årti stået for afskovning på et anslået område på størrelse med Holland.

Regeringen vælger altså en løsning, som eksperter klart advarer mod, også selvom det i 2020 blev politisk vedtaget at udfase de mest klimaskadelige 1. generations biobrændstoffer, samt indregne de globale effekter af produktionen af biobrændsler. SVM-Regeringen trækker nu Danmark mod en blindgyde ved i stedet at øge biobrændslerne i benzintankene.

At satse på at proppe mad og madrester i bilernes tanke, i stedet for at elektrificere dem, er vanvittigt. Lige meget hvilke typer biobrændsler, er der tale om knappe ressourcer, der er langt bedre brugt andre steder.

Vi står i en klimakrise og en biodiversitetskrise, og nu vælger regeringen, fuldt bevidst, en skrivebordsløsning til at nå 2025-målet, som kan forværre begge dele

Klimabevægelsen mener, at det er forkert at snyde sig i mål med 2025-målet, ved at bruge grønt regnskabsfusk. Den reelle klimaeffekt kan være nul, eller værre end at fortsætte med almindelig diesel.

Det er entydigt den forkerte vej at gå, og det er i vores øjne et klart svigt af Klimaloven!

Læs vores pressemeddelelse.



Forrige
Forrige

Hovedstaden skal vækkes - meld dig som uddeler

Næste
Næste

Hvorfor er det SÅ svært ikke at overforbruge?