EU-valg – hvad er i spil?
Margrete Auken kommer til Klimapåmindelsen, og giver sit bud på, hvad der er på spil til EU-valget.
Kom med foran Christiansborg, på torsdag kl. 8.30-9.30.
Det er svært at forestille sig, at danske politikere kan være tilfredse med, at Danmark synker mod bunden hvad angår indsatsen for klima og miljø. Mange har stadig en forestilling om, at vi er et lysende foregangsland blandt anderledes tilbagestående nationer. I mange år forlød det, at vi var duksene i EU, og vi overopfyldte de fælles forpligtigelser. Sandheden er lige modsat – og det har de skiftende regeringer sådan set ikke lagt skjul på.
Fem krystalklare principper blev formuleret af den danske regering i november 2015 og har siden dannet baggrund for den danske EU-politik:
1. Vi skal ALDRIG gå videre end minimumskravene.
2. Vi skal ALDRIG indføre større byrder end konkurrenterne.
3. Vi skal udnytte ALLE undtagelsesmuligheder.
4. Vi skal ALTID forsøge at kompensere for EU-reguleringer.
5. Vi skal ALTID trække tiden længst muligt før miljøkrav gennemføres.
Det er de udgangspunkter, som hovedparten af de danske EU-parlamentarikere har med i bagagen, når de stempler ind i Bruxelles. De økonomiske hensyn skal uden tøven overtrumfe, hvad der måtte eksistere af miljø- og klimamålsætninger. Lignende principper vil de mest nationalistiske og snæversynede politikere i EU stå for. Har Danmark mon større troværdighed end dem?
Når det nye parlament træder sammen, er det for en 5-årig periode. Med prognoser om en global temperaturstigning på 2,9 grader er det af ekstrem vigtighed, at der kan træffes beslutninger på et overnationalt niveau. Et kaotisk og ineffektivt EU vil skabe Trump-lignende tilstande, hvor landene vil kæmpe indædt mod hinanden for at sikre sig deres bid af kagen.
Hvis de kommende EU-politikere skal have en fair chance for at agitere for en bæredygtig fremtid, må Danmark først og fremmest feje for egen dør. Vi skal have stoppet landbrugets og fiskerierhvervets katastrofale kurs mod selvdestruktion og lade befolkningen definere nogle klare målsætninger for en grøn omstilling. Derfor må kommende EU-politikere gøre fælles front mod Folketingets partier og kræve, at der skabes sammenhæng mellem de udenrigspolitiske visioner og den gældende praksis på hjemmefronten.
Herefter kan de tage kampene mod de reaktionære og populistiske kræfter i Europa.
EU-valg – hvad er i spil?
Margrete Auken
Medlem af Europa-Parlamentet
Torsdag den 30. maj, kl. 8.30-9.30
Christiansborg Slotsplads