Under 1 år til næste Folketingsvalg - samt andre nyheder

Det er længe siden I har fået et overblik på vores arbejde og kampagner. Så den får i nu. Der er både nyt om vores retssager, CO2-afgiften og om vores “Stop Putins Gas”-kampagne. Der er meget tekst, så hvis du ikke har tid til at læse hele mailen, så vil jeg blot opfordre til at du skriver dig op til næste Folketingsvalg ved at besøge vores hjemmeside.

1. Vi stopper Putins gas
Klimaminister Dan Jørgensen har for nylig meldt ud, at regeringen nu ønsker at opsætte 4 gigawatt yderligere strømkapacitet fra havvindmøller.

I sin Statusrapport 2022 skrev Klimarådet, at Folketinget skulle planlægge meget mere vedvarende energi frem mod 2030. Ellers ville man blot gøre sig endnu mere afhængig af fossil energi fra bl.a. Rusland.

Det underskud på ca. 8 GW er nu skrumpet gevaldigt. I regeringens Danmark Kan Mere II-plan lægger regeringen også op til, at Danmark skruer op for strøm fra landvind og solceller.

Hvis man lægger det hele sammen ser det derfor ud til, at det store underskud på 8 GW nu vil blive dækket helt. Det er en smule teknisk, men den kortfattede forklaring er blot, at vi ser ud til at komme i mål med vores STOP PUTINS GAS-kampagne, som rigtig mange af jer har været med til at støtte. Tak for hjælpen.

Flere af jer har skrevet, at vi skulle holde os fra at kritisere Putin direkte - og fra at bruge begreber som "Putins gas". Argumentet er at det er 'udenrigspolitik', og at Klimabevægelsen ikke skal hoppe på en bestemt udenrigspolitisk dagsorden. Vi har dog fundet det forsvarligt i denne situation. Næste gang vil vi dog undersøge jeres holdninger til denne type kampagner nærmere.

2. Opdatering på klimaretssager
Den opmærksomme klimastøtte ved at Klimabevægelsen har to vigtige retssager kørende.

Den første er vores retssag mod Danish Crown. Vi mener at Danish Crown har brudt markedsføringsloven i deres 'klimakontrolleret gris'-kampagner. Vi er ved at afslutte de indledende faser og forventer at sagen kommer for Vestre Landsret i efteråret. Sagen er er af principiel karakter, hvilket gør den meget vigtig for fremtidens retspraksis på området. Hvis du er en person, som har meget erfaring eller viden om svineproduktion må du meget gerne kontakte os.

Vi har også sagsøgt Transportministeriet og selskabet By & Havn. I den sag mener vi, at de sagsøgte parter ulovligt har forhastet, at katastrofeprojektet Lynetteholm kan blive bygget. Vi har netop fået medhold i, at denne sag også er af principiel karakter, og således kan starte direkte i Østre Landsret.

Med én stor sag i Vestre Landsret og én i Østre Landsret har Klimabevægelsen vist, at vi tør tage klimakampen helt ind i retssalene. Det bliver hårdt og langt, så vi håber at i vil støtte vores kommende kampe.

3. Ny aftale for CO2-beskatning på vej
Den nye grønne skattereform er kulminationen på mange års arbejde og pres fra Klimabevægelsen, eksperter og virksomheder. Vi kommer ét skridt tættere på en høj, ensartet afgift på drivhusgasser, som kan blive en hovedmotor i den grønne omstilling.

Vi har arbejdet for, at aftalen skulle indeholde en større afgiftssats, som er mere på linje med Klimarådets oprindelige anbefaling. Sådan kunne Danmark være mere sikre på, at virksomheder omstiller. Partierne i aftalen har dog valgt en mere midtersøgende løsning, hvor der gives store tilskud til de mest forurenende virksomheder. Det resulterer i en dyrere og mere usikker omstilling.

Aftalen fastsætter dog en bundpris for afgiften, hvilket skaber en sikkerhed for, at uanset om den europæiske CO2-afgift falder eller stiger, så ved de danske virksomheder, at prisen er fast. Det har vi prøvet at råbe op om da det skaber en større sikkerhed for den danske omstillingsevne.

Vi forventer - og vil kæmpe for - at afgiften bliver sat op når aftalen skal 'genbesøges' i 2023, 2026 og 2028. Sådan kan vi sikre at afgiften rent faktisk bliver den hovedmotor som vi blev lovet!

4. Nyt fra medlemmerne
Den Grønne Ungdomsbevægelse har besøgt Folkemødet og besøger også Roskilde Festival i den kommende uge. Tiden går også med at forberede valgkampen op til det kommende Folketingsvalg. Er du ung og klar til klimakamp kan du melde dig til her.

Bedsteforældrenes Klimaaktion har især fokus på det kommende Klimafolkemøde den 1-3. september. Der vil bl.a. blive sang på Klimafolkemødets hovedgade og tur i sejlskib. Hvis man ønsker at høre mere (eller vil være med). Så hold øje med Bedsteforældrenes Klimaaktions hjemmeside.

Folkets Klimamarch er naturligvis også i gang med at forberede næste store klimamarch, som kommer til at ligge lørdagen før næste Folketingsvalg.

Ude i landet i lokalgrupperne arbejdes også på mange andre lokale kampagner og projekter, som jeg desværre ikke kan dække fyldestgørende her. Husk at følg os på sociale medier hvis du ønsker en mere dag-til-dag opdatering.

Forrige
Forrige

Vi generobrer aviserne med Folkets Klimakampagne

Næste
Næste

Ny meningsmåling viser stor støtte til vedvarende energi