Absurd støttesystem modarbejder den grønne omstilling, og koster samfundet dyrt.

Klimaet, vores fjorde og vores drikkevand, kan ikke længere holde til den store animalske produktion på Danmarks lille areal.

Men den offentlige støtte til landbruget, ender med at give skatteyderne en kæmpe ekstraregning for at handle på klima- og miljøskaden.

Landbruget får i øjeblikket 12 (!) milliarder kroner i støtte om året, til at fastholde den nuværende produktion.

Men den produktion skaber så store samfundsskader, at der med den grønne trepartsaftale, SAMTIDIG, skal betales milliarder i støtte for at begrænse ødelæggelserne fra den støttede produktion.

Det absurde faktum, fremhæver økonomer fra Concito og Kraka i Information.

 

Støttekroner gør den grønne omstilling dyrere:

De mange landbrugsstøttekroner gives primært ud fra hver hektar landmanden ejer, og det er med til at holde priserne på jorden kunstigt i vejet.

Samtidig spænder gamle skattefordele på landbrugsjord også ben for omstillingen, da man betaler mindre i skat af landbrugsjord, end hvis jorden bruges til skov, natur eller solceller.

Treparten lægger op til at betale landbruget for at omstille jorde, det fører til øget efterspørgsel, som så sender jordpriserne yderligere i vejret.

 

Tilsammen får det omstillingen til at blive meget dyrere for samfundet.

 

Dyrere drikkevand

Du kan nok også se frem til dyrere postevand, for vandværkerne frygter en milliardregning til forbrugerne, fordi aftalen fører til stigende jordpriser, som gør det dyrere at opkøbe jord for at sikre drikkevandet.

 

CO2-afgift ville afhjælpe problemet

Trepartsaftalen ligger op til at bibeholde den ubæredygtigt store animalske produktion og foreslår en alt for lav CO2-afgift, som ikke kan afhjælpe problemet.

En god CO2-afgift kunne nemlig have fået jordpriserne ned og skabt incitament til at omlægge væk fra klimaskadelig produktion.

Vi har en enestående mulighed for at fremtidssikre dansk landbrug, ved at omstille de nuværende klima- og miljøskadelige praksisser. Men det bliver svært så længe støtteordninger spænder ben for omstillingen.

Kom med til demonstration for at rette op på den ”grønne” trepartsaftale.

Det er i morgen, tirsdag 17/9, kl. 9.00 i Rigsdagsgården.

 

- Og nu undrer du dig måske over, hvad der sker med alt det kød, som skatteyderne betaler for?

 

80 % eksporteres til udlandet, især Kina, Tyskland, Sverige og Polen.

Vi betaler altså milliarder i støtte, for at kinesere kan få billigt svinekød. Skatteborgerne betaler endda penge for reklamefremstød for at fremme efterspørgslen.

Til gængæld sidder danskerne tilbage med regningen, døde fjorde, truet drikkevand og en kæmpe klimabelastning.

 

Det er derfor ikke de få kroner i CO2-afgift som er dyr for danskerne, det er alle de milliarder af støttekroner, og effekterne af den, som du ikke nødvendigvis lægger mærke til.



Læs også det åbne brev til politikerne fra Klimabevægelsen, Dyrenes Beskyttelse, Greenpeace, Bedsteforældrenes Klimaaktion, World Animal Protection, Dansk Vegetarisk Forening, Den Grønne Ungdomsbevægelse og De Unge Biodiversitet Ambassadører:


Treparten svigter den grønne omstilling af landbruget

Efter mange måneders hårdt arbejde blev den grønne treparts store aftale præsenteret for nogle dage siden. Parterne fandt hinanden i et stort kompromis. Desværre er store kompromisser ikke altid gode kompromisser. 

Aftalen løser ikke de udfordringer, som treparten blev sat i verden for at løse. Den foreslåede klimaafgift er for uambitiøs, og den omfattende satsning på teknologiske løsninger er for ensidig og usikker. Vi er godt klar over, at det største konfliktpunkt er CO2-afgiften, og med rette. Men selve formålet med treparten var at indføre en CO2-afgift på landbruget. For en afgift er effektiv og kan skabe den nødvendige forandring. Hvis den er tilrettelagt korrekt. Det er ikke tilfældet i denne aftale. Vi mener at klimaet er blevet underprioriteret i en sådan grad, at den her aftale vil være et skridt i den forkerte retning for den danske klimaindsats.

Trepartsaftalen var en enestående mulighed for at fremtidssikre dansk landbrug, ved at omstille de nuværende klima- og miljøskadelige praksisser. Der var momentum for at hjælpe landbruget i en reel bæredygtig retning. Men interessenterne i treparten har desværre ikke grebet muligheden for en visionær omstilling af den danske fødevareproduktion.


Klimaafgiften skal drive omstillingen af landbruget

Klimaafgiften på landbruget skulle have været en grundlæggende del af aftalen, og en drivende del af fremtidens landbrug. Men afgiftsniveauet er sat så lavt, og træder først i kraft så sent, at den ikke formår at skubbe til den nødvendige strukturelle forandring af landbruget. En omstilling til færre dyr og dyrkning af mere mad til mennesker, sideløbende med, at der udtages arealer til natur.

I stedet fastholdes og honoreres den intensive produktion af dyr, der har vokset sig alt for stor og direkte forårsager mange af vores samfundsproblemer.

I tillæg til en lav afgift, gives der massiv støtte til usikre og dyre teknologiske løsninger som fodertilsætningsstoffer til malkekvæg og pyrolyse. Det er både dyrt og usikkert, og passer ikke ind i den langsigtede grønne omstilling af landbruget. Pyrolyse vil skabe en afhængighed af den animalske produktion, som gør omstillingen til et lavemissionssamfund svært. 

Om kort tid, skal Danmark være klimaneutral og kort tid efter skal vi opsuge flere drivhusgasser, end vi udleder. Den intensive animalske produktion har naturlige grænser for, hvor meget teknologien kan presse udledningerne ned. Aftalen leder derfor ned ad en dyr blindgyde, frem for at lægge sporene til fremtidens grønne landbrug.

Regeringen har flittigt sammenlignet aftalen med udviklingen af danske vindmøller, og det er derfor passende, at også vi kommer med en sammenligning hertil. Det svarer til, at Treparten er blevet enige om, at samfundet skal investere massivt i at gøre kul grønnere i stedet for at erstatte kullet med vindmøller. Det er hverken visionært eller grønt. Det er dyrt, ineffektivt og umuligt.


Oppositionen skal stå fast på at aftalen ikke er god nok

Aftalen rummer også mange gode skridt i den rigtige retning, men skridt i den rigtige retning gør det ikke til en god aftale. 

Hvis denne aftale bliver vedtaget uden markante ændringer, vil det binde dansk landbrugspolitik i mange år til intensiv animalsk produktion, som er stærkt klimaskadelig.

Selvfølgelig skal vi indgå grønne kompromisser, når de er gode og holdbare nok. Men mange centrale dele af denne aftale er hverken gode eller holdbare. De dele vil i stedet spænde ben for den langsigtede grønne omstilling af vores landbrug. 

Derfor må denne aftale ikke gå igennem, som den ser ud i dag. Konservative, SF, Radikale, Enhedslisten, Liberal Alliance og Alternativet har heldigvis allerede slået fast, at de ikke bare kommer til at skrive under på aftalen uden reelle forhandlinger. Og de har tidligere slået fast, at en så ringe afgift, som der nu lægges op til fra treparten, ikke er acceptabel. 

Klimaet har brug for at Folketinget bliver enige om en bedre aftale, end den som treparten er blevet enige om.


Med venlig hilsen,

Klimabevægelsen i Danmark

Dyrenes Beskyttelse

Greenpeace

Bedsteforældrenes Klimaaktion

World Animal Protection

Dansk Vegetarisk Forening

Den Grønne Ungdomsbevægelse

og De Unge Biodiversitet Ambassadører



Næste
Næste

På tirsdag, kan du få kirken ind i klimakampen