Landbrug kan slippe billigere, fordi minister trodser forskere
Pludselig er lavbundjorde omdrejningspunktet på en politisk skandale, som kan få store konsekvenser for 2025-målet, regeringens troværdighed og ikke mindst CO2e-afgiften på landbruget.
Christina Ihler Madsen, 02. februar 2024
Forskerne advarede ministeren. Alligevel trodsede regeringen og fejrede opnåelse af 2025-målet, ud fra et delresultat, som ikke tegner det fulde billede af klimapåvirkning fra lavbundjorde. Nu er der vildt nyt i sagen.
Regeringen fejrer 2025-målet
"En god nyhed for klimaet" sagde Klimaministeren i starten af januar. Nye tal fra en delrapport om lavbundjorde fik ministeren til at juble "Med de her nye tal er vi meget, meget sikre på, at vi kommer til at opfylde 2025-målet".
Dermed blev yderligere politiske forhandlinger, om tiltag for at nå 2025-målet, droppet. Men der gik ikke mange minutter før de oprevne forskere gik i rette med klimaministeren i pressen.
"Ministeren kunne lige så godt have sagt, at Danmark har udledt mere CO2 end vi troede - i stedet siger han, at vi har nået vores klimamål fordi der nu er færre lavbundjorde og dermed mindre co2 der kan blive udledt. Det er fuldstændig galimatias og uvederhæftigt af ministeren" sagde Mogens Greve, forskeren bag rapporten, til P1 debat.
Minister var advaret
I ugerne op til, havde forskerne endda direkte advaret klimaministeriet mod at bruge delresultatet i opgørelser, fordi de andre kommende delresultater så ud til at trække i modsat retning. Første delrapport handlede nemlig kun om, hvor mange lavbundjorde der er, de næste vil vise, hvor meget de lavbundjorde så faktisk udleder.
Det var en dårlig nyhed for klimaet, slog forskerne fast. Der er sluppet mere CO₂ ud i atmosfæren, hurtigere end forventet, som det så ikke længere er muligt at binde i jordene. Ifølge en beregning fra Københavns Universitet, foretaget for DR, kan udledningen i årene fra 1990 til 2021 have været op til 35 millioner tons større, end det nuværende regnskab viser. Det er det samlede danske landbrug udleder på 2 år. Denne historiske merudledning påstår Klimaministeren dog ikke er sket.
Store konsekvenser
I denne uge blev de foreløbige resultater af den anden delrapport, om emissionsfaktor, delt af universitetet. Det ser ud til, at der er op til 40% højere udledning fra lavbundjorde, end man troede! Men fordi dette resultat endnu ikke er fagfællebedømt og endelig godkendt, kommer klimaministeriet ikke til at have dette resultat med i fremskrivningerne i år. Kun tallet fra første delrapport. Det kan få store politiske indvirkninger.
Dels indstillede ministeren forhandlingerne om nye klimatiltag for at nå 2025-målet, da regeringen mente at målet var opnået.
Men mest alvorligt kan det få den konsekvens, at landbruget får en mildere CO2-afgift på deres forurening, baseret på et forkert grundlag.
Ekspertgruppen bag anbefalingerne til en CO2-afgift bekræfter, at reduktionen i udledningerne fra lavbundsjorder kommer til at påvirke arbejdet.
"Det betyder sandsynligvis, at man kan slippe afsted med en lempeligere regulering af landbruget." udtaler Ulrik Beck, Cheføkonom hos Kraka til Altinget.
Forureneren kan slippe billigere
Det groteske resultat kan derfor blive, at fordi landbrugets lavbundjorde har udledt mere og hurtigere end forskerne troede, så kan landbruget ende med at slippe billigere i CO2-afgift. Alt sammen fordi klimaministeren trodser forskerne, og benytter resultaterne fra første delrapport i opgørelserne, som midlertidigt får landbruget udledninger til at se lavere ud.
Klimaministeren bør omgående indkalde til nye seriøse forhandlinger om 2025-målet og garantere at en CO2e-afgift på landbruget ikke udvandes.
Vis din modstand:
Få overblikket over sagen: