Højesterets dom slår fast: Danish Crown greenwashede. Forbydes nu at bruge udsagn om klimagrise

Højesteret slår fast at man ikke må kalde svinekød "mere klimavenligt", og at Danish Crown ikke foretog klimakontrol, selvom de lavede en hidtil uset stor markedsføringskampagne for at overbevise danskerne at de gjorde.

Der dannes således stærk præcedens for at få stoppet greenwashing mange steder i Danmark. Den halve sejr fra landsretten er nu en hel sejr, med alt hvad vi håbede på!

Frederik Sandby, Christina Ihler Madsen og Berit Ertmann, 25. Juli 2024.

Højesteret har – i overensstemmelse med svinegigantens egne erkendelser – netop fastslået, at Danish Crown har overtrådt markedsføringsloven med sine betegnelser ”Klimakontrolleret gris” og udsagnet ”Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror”. Danish Crown har samtidig fået forbud mod at anvende udsagnet ”Dansk Gris er mere klimavenlig, end du tror” i en periode på 5 år, og koncernen må heller ikke bruge mærkningsordningen “Klimakontrolleret”. 

Dermed er Danmarks første klimaretssag endeligt afgjort til fordel for de grønne organisationer - Dansk Vegetarisk Forening og os i Klimabevægelsen. 

"Sender et vigtigt signal"

I foreningen Klimabevægelsen håber vi, at afgørelsen giver anledning til eftertanke hos andre virksomheder.  

Det betyder meget for os, at Danish Crown ikke får lov til at fortsætte med at anprise den enormt klimaskadelige produktion af svinekød som ‘klimavenlig’ og dermed vildlede forbrugerne. Kreativiteten kender desværre ingen grænser, når store virksomheder vil sælge deres produkter, og det her er et vigtigt signal til andre virksomheder om, at der ikke er frit slag til at bruge klimaet som markedsføringsparameter,” siger Frederik Roland Sandby, vores sekretariatsleder.

Det var Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen, der, efter at have fået delvist medhold i Vestre Landsret i foråret, ankede dommen for at få Højesterets ord for, at Danish Crown brugte ulovlig markedsføring til at sælge sit svinekød.

Afgørelsen viser, at selv små NGO’er kan gøre en forskel mod store aktører. At det nytter at råbe op på klimaets vegne. Svinekød og stor-industriel svineproduktion harmonerer absolut ikke med omtanke for klimaet. Frem for at rydde skov for at fodre millioner af svin, er det nødvendigt, at vi sænker kødproduktionen og genetablerer natur og skov. Vi håber, at det budskab undervejs i retssagen er nået frem til både Danish Crown og landets forbrugere,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.   

Ikke en overraskelse

Den netop offentliggjorte højesteretsdom kommer ikke som en overraskelse for sagens parter, da Danish Crown i april i et bekræftende genmæle til retten lagde sig fladt ned.

De gav de grønne organisationer ret i, at Danish Crown har vildledt forbrugerne og overtrådt markedsføringsloven med udtrykkene “dansk gris er mere klimavenlig end du tror” og “klimakontrolleret gris”.

“Vi gik for langt”

”Når vi tager et samlet billede af sagen, er vi der, hvor vi siger, at vi lægger os fladt ned og siger, vi gik for langt, og var for ivrige, og det har vi lært af. Vi skal videre og acceptere, at de udtryk kommer vi aldrig til at bruge igen.” udtaler Jens Hansen, pressechef i Danish Crown til Fødevarewatch i forbindelse med indrømmelsen.

Dermed nåede sagen aldrig frem til hovedforhandling i Højesteret. Både Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen havde ellers set frem til at føre sagen videre og fremlægge argumenter og beviser for svineproduktionens klimabelastning.

Forbrugerombudsmanden ville bi-intervenere på vores side

Kort inden erkendelsen fra Danish Crown havde Forbrugerombudsmanden anmodet om at indtræde i sagen ved Højesteret til støtte for de grønne organisationer. 


Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger til FødevareWatch:

”I virkeligheden kan man sige, at Danish Crowns kapitulation understreger den kurs, vi i forvejen var på. Danish Crown har givet Klimabevælgelsen ret i, at påstandende ikke var dokumenteret. Så det falder godt i tråd med den praksis, vi kører i forvejen.”

Udviklingen ser vi som et stort skridt i at få stoppet greenwashing i Danmark.

“Danish Crown anerkender, at de har ført en kæmpe reklamekampagne, som fik deres klimabelastende produkter til at se grønnere ud, end de egentlig er. Jeg håber at mange virksomheder følger med, og tager ved lære, sådan at vi kan få et fair marked, hvor klimabelastende produkter, som svinekød, ikke markedsføres som klimavenlige”, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

Forbrugerombudsmanden udtaler at de nu er blevet styrket i deres strenge linje overfor greenwash fra virksomheder. Skulle man være i tvivl, så har ombudsmanden udviklet en guide til virksomheder, hvor de advarer mod at bruge begreber som er svære at dokumentere, såsom klimavenlig, grøn, klimaneutral eller bæredygtig.

”Vi anbefaler, at man i stedet for at komme med abstrakte udsagn siger, hvad man konkret gør. Sig ikke, at din bus er grøn. Sig, hvor meget mindre CO2, I udleder nu end før.” siger Forbrugerombudsmand Torben Jensen siger til FødevareWatch.

Sagaen om Danish Crown viser, at det virker, at tage klimakampe i retssystemet.

Retssagen skete, fordi så mange af os gik sammen og sagde fra.

Fordi I donerede, så retssagen kunne blive til virkelighed.

Nu har en af landets største og mest magtfulde virksomheder anerkendt at de vildledte forbrugerne.

Og alle andre virksomheder ser med.

Så tusind tak, til alle der har støttet vores arbejde og været med til at tage dette kæmpe skridt i kampen mod greenwashing.

Højesteretsdommen står nu på Danish Crowns hjemmeside

THI KENDES FOR RET:

Danish Crown A/S skal anerkende at have overtrådt markedsføringslovens § 5, stk. 1, ved at have gjort brug af betegnelsen ”Klimakontrolleret gris” og udsagnet ”Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror”.

Det forbydes Danish Crown A/S at anvende udsagnet ”Dansk Gris er mere klimavenlig, end du tror” i virksomhedens markedsføringsmateriale, herunder som afbilledet i bilag 5, i en periode på 5 år fra indlevering af ankestævning, og det forbydes Danish Crown A/S at anvende udsagnet ”Klimakontrolleret” på baggrund af den som bilag AU fremlagte certificeringsordning.

Danish Crown A/S skal senest 14 dage efter denne dom på forsiden af hjemmesiden under domænenavnet danishcrown.com offentliggøre dommen i ikke under 14 dage.

I sagsomkostninger for Højesteret skal Danish Crown A/S i alt betale 54.000 kr. til Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen i Danmark. De idømte sagsomkostningsbeløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse og forrentes efter rentelovens § 8 a.

Det betyder alverden, når du støtter op om vores arbejde, så vi kan fortsætte klimakampen på alle fronter:

Tidslinje: Klimaretssagen mod Danish Crown

  • August 2020: Danish Crown lancerer en stor reklamekampagne til en værdi af 7,5 millioner kr, hvori de bruger udsagnene ‘klimakontrolleret gris’ og ‘dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’.

  • Juni 2021: Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening stævner Danish Crown for brud på markedsføringslovens § 5.

  • Januar 2022: Klimabevægelsen og DVF vinder første slag i Randers’ byret. Sagen er af principiel karakter og skal behandles af Vestre Landsret.

  • September 2022: Brancheorganisationerne Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer går ind i sagen på Danish Crowns side. Forbrugerrådet TÆNK går ind i sagen på Klimabevægelsen og DVFs side.

  • November 2023: Sagen behandles over 6 dage i Vestre Landsret.

  • 1. marts 2024: Danish Crown kendes skyldige i vildledende markedsføring for “Klimakontroleret” svin.

  • 20. marts 2024: Klimabevægelsen og Dansk vegetarisk Forening anker afgørelsen om “mere klimavenlig, end du tror” til Højesteret

  • April 2024: Forbrugerombudsmanden anmoder om at indtræde i sagen ved Højesteret til støtte for de grønne organisationer

  • 12. April 2024: Danish Crown angiver til Højesteret, at de accepterer alle Klimabevægelsens og Dansk Vegetarisk forenings påstande om vildlende markedføring.

  • 23. juli 2024: Højesterets dom falder

 

Forrige
Forrige

Kom på gratis kursus i Klimalederskab 

Næste
Næste

Få indflydelse på Klimabevægelsen. Meld dig til Landsmødet 2024, det ekstraordinære landsmøde og strategimøder nu.