FN’s Klimapanel præsenterer deres nye rapport – som borgere må vi råbepolitikerne op

10. august 2021

I går – den 9. august – præsenterede FN’s Klimapanel første del af deres rapport, der tager bestik afklimakrisen og konkluderer på klimaforskningen. Det er 6. gang panelet udgiver denne type rapport, der på baggrund af tusindvis af videnskabelige artikler endevender alle dele af klimakrisens alvor. Og konklusionen er krystalklar: Menneskelig aktivitet har hævet temperaturerne og vil blive ved med at gøre det, med mindre vi sætter alt ind på at dekarbonisere vores samfund.

Kilde: Jettcom. Anvendt under CC BY 3.0 - beskåret

Kilde: Jettcom. Anvendt under CC BY 3.0 - beskåret

Ifølge forskerne i FN’s Klimapanel har vi allerede opbrugt 80 % af vores CO2-budget og hvis vi ikke gennemfører en massiv omstilling af samfundet, risikerer vi allerede at overskride Parisaftalens 1,5°C-mål i starten af 2030’erne. Faktisk viser det scenarie, hvor vi ifølge rapporten har den største chance for at holde os under 1,5°C, at vi kun må udlede 300 gigaton CO 2 mere fra nu af. Med de nuværende udledninger risikerer vi at passere den grænse allerede i 2028!

Alene dette sidste faktum burde få alle, der har den mindste indflydelse på dansk og international klimapolitik til at råbe vagt i gevær og kalde alle mand på dæk. Vi kan i Danmark på ingen måde være tilfredse med først at nå netto-nul emissioner i 2050, hvis Parisaftalens mål overskrides i tyve år før.

Desværre viser erfaringen, at politikerne – trods de alvorlige miner og løfter der fremvises i kølvandet på rapporten – hurtigt glemmer klimakrisen igen, når motorveje og gasledninger skal etableres og finansieres. Og det er derfor vigtigere end nogensinde, at vi som borgere råber vores politikere op og forlanger, at de handler på de klokkeklare konklusioner, videnskaben bliver ved med at præsentere for os.


Design uden navn.png

Kirstine Lund Christiansen
Forperson for bestyrelsen
kirstine@klimabev.dk

Forrige
Forrige

“Beskyt klimaet – mere og hurtigere” –udtalelse fra Bedsteforældrenes KlimaAktions landsmøde

Næste
Næste

Sådan tager du den svære klimasnak