COP27 må ikke blive til endnu en skuffelse

Zehra Aktas - 9. november 2022

Så er der skudt gang i COP27 klimatopmødet i Egypten. Ledere, embedsmænd, civilsamfund og virksomheder stimler sammen til ét af de mest afgørende COP-møder siden Parisaftalen i 2015.

Demonstration den 12. november klokken 12:00 foran den egyptiske ambassade

Da sidste års klimatopmøde i Glasgow ikke leverede betydelige resultater, er presset på mødet i Egypten endnu større. For her skal verdenslande samles om hvordan man får nedbragt verdens udledninger får klimatilpasset lande der rammes af klimakrisens konsekvenser og sikret klimafinansiering for tab og skader forårsaget af klimakrisen. Selvom global klimahandling kun er blevet mere presserende for hvert år,  skal landene stadig bevæge sig langt for at nå til enighed om nye globale klimamål. Så hvad kan vi så forvente af COP27? 

Selvom der er indgået forskellige aftaler under de tidligere klimatopmøder, vurderer FN’s klimapanel, at det er umuligt at begrænse den globale opvarmning til under 2 grader i 2100. Dette skyldes at landene ikke har formået at reducere deres udledninger som lovet. Yderligere viser rapporten at de seneste 8 år, har været de varmeste år vi har haft på kloden, og at temperaturen allerede er steget med 1,2 grader. Det gør det endnu besværligt for landene at begrænse stigningen til blot 1,5 grader i 2100, når vi allerede er oppe på 1,2 grader i 2022. Der er en overordnet forventning om at dette års COP vil resultere i implementering af de aftaler, som landene har lovet de sidste 28 COPs. 


COP27-demonstration

Den 12. november kl. 12:00
Den egyptiske ambassade, Kristianiagade 19, 2100 København


Dette års vært, Egypten, vil gerne have at landene bevæger sig væk fra forhandlinger til reel implementering. Og netop dette har klimaet brug for. Klimavidenskaben har talt sit helt tydelige sprog om, at der  er brug for internationale aftaler, der kan nedbringe verdens udledninger betragteligt de næste få år. Det skal verdens lande nu reagere på, for hvis vi skal bremse klimakrisen skal vi i gang med at handle og det skal ske med det samme. 

Et andet hovedtema til COP27 forventes at være klimatilpasning og klimafinansiering, som har været et tabu emne for især EU-landene og USA. Det lovede klimafinansiering man blev enige om til COP15 i København er udeblevet. Løftet fra det globale nord til det globale syd på 100 mia. dollar om året fra 2020 har de rige lande ikke levet op til. Det er med væsentlig betydning at de rige lande, som forurener mest, påtager sig ansvaret og lever op til de givne løfter om klimafinansiering. I mere end et årti har de rige nationer også afvist en officiel diskussion om tab og skade, som bruges til at beskrive rige nationer, der udbetaler midler for at hjælpe de fattige lande med at overkomme konsekvenserne af klimakrisen. Indtil videre er der kun to lande, som har tilbudt støtte til tab og skade. Danmark, som forpligtede sig med 100 mio. kroner, og Skotland som lovede 2 mio. pund. Dette er langt fra nok, og andre rige og større lande burde komme med ind i kampen, hvis vi skal stoppe klimakrisens udvikling. For manglen på finansiel støtte gør det sværere for de fattige lande at reducere emissioner, stoppe temperaturstigninger, samt tilpasse sig klimakonsekvenserne.

Handling fra individuelle nationer er en god måde at imødegå de presserende tab, som lande i det globale syd står overfor, men alene slår det til som en skrædder i helvede.  Forventningerne er derfor at ambitiøse lande som Danmark og Skotland, hiver andre rige lande med sig, så vi kan have en retfærdig og effektiv klimatilpasning hos de lande, der står med en uproportional stor del af klimakrisens konsekvenser.

Dette års klimatopmøde og udfaldet må ikke ende et sted, hvor det eneste vi kan sige er, at det var “bedre end ingenting”.  Opgaven er klar: Alle lande skal leverer ambitiøse klimaplaner, som skal implementeres med det samme for, at vi kan bremse klimakrisen. For klimakrisen kan kun løses ved at arbejde sammen om det og det er her de rige lande skal føre an og vise vej. Det er derfor vigtigt at Danmark aktivt deltager i forhandlingerne under mødet, og sætte gang i udviklingen af ambitiøse handlingsplaner. Hvis Danmark skal gå forrest som grøn foregangsland, skal vi også hive andre lande med ind i kampen og meget vil stå og falde på de næste to uger i Egypten. 

https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/downloads/report/IPCC_AR6_WGIII_SPM.pdf

https://unfccc.int/news/cop27-in-sharm-el-sheikh-to-focus-on-delivering-on-the-promises-of-paris

Forrige
Forrige

Klimabevægelsens forslag til et grønt regeringsgrundlag

Næste
Næste

KLIMAVALG.NU