Hvad skal ændres ved Klimaloven?

Som en del af 92-gruppen har Klimabevægelsen i Danmark bidraget til udarbejdelsen af anbefalinger for genforhandling af Danmarks klimalov. Formålet med dette notat er at sikre, at Danmark opfylder sine forpligtelser i henhold til Parisaftalen og tager en ledende rolle i kampen mod klimakrisen. Notatet fremhæver behovet for ambitiøse og retfærdige mål, der tager højde for både territoriale og globale udledninger samt Danmarks ansvar for at yde støtte til de mest sårbare lande.

Med konkrete forslag til blandt andet skærpede reduktionsmål for 2035, regulering af finanssektorens klimaaftryk, en reduktion af biomasseafbrænding og en styrket indsats for international klimabistand, er målet at skabe en opdateret klimalov, der ikke kun sikrer nationale mål, men også afspejler Danmarks globale klimaansvar.

Konkret skal revision af klimaloven sikre:

1. Danmark skal etablere et stop for import af soja senest i 2040 samt af primær træbaseret biomasse senest i 2035.

2. Frem mod forbuddenes ikrafttræden skal mængden af importeret træbaseret biomasse og soja reduceres.

3. Afbrænding af træ-biomasse skal lineært reduceres fra det nuværende niveau med mindst 90% frem mod år 2040, og det skal sikres, at omlægningen ikke fører til forringelser af natur og biodiversitet.

Klimabevægelsen i Danmark anbefaler en markant opgradering af Danmarks klimapolitik med fokus på fastsættelse af ambitiøse mål for 2035. Vi foreslår en reduktion af drivhusgasudledninger på 90% i 2035 sammenlignet med 1990-niveauerne. Dette er en naturlig og nødvendig forlængelse af det nuværende mål om en 70% reduktion i 2030. For at sikre en kontinuerlig og effektiv indsats opfordrer vi desuden til, at klimaneutralitet fremrykkes til 2040, og at 2030-målet justeres op til 80%. Denne lineære udvikling mod klimaneutralitet vil sikre, at Danmark lever op til Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt 1,5 grader.

For at gøre indsatsen mere videnskabeligt funderet anbefaler vi, at de nuværende punktmål erstattes af et CO2e-budget. Dette budget fastlægger et maksimalt samlet udledningsniveau frem mod 2035 og sikrer en stabil og pålidelig reduktion af udledningerne. Samtidig mindsker det afhængigheden af usikre teknologiske løsninger, der kan føre til forsinkelser og risici. CO2e-budgetter er desuden i tråd med EU’s kommende mål for 2040, hvilket gør det muligt for Danmark at gå forrest og demonstrere, hvordan sådanne budgetter kan anvendes effektivt til at nå klimamålene.

Vi understreger vigtigheden af, at ambitionerne ikke sænkes. Parisaftalens princip om "no backsliding" forpligter os til aldrig at reducere vores klimamål. Med Danmarks ressourcer og teknologiske kapacitet er det både realistisk og nødvendigt at hæve ambitionerne for at tage det ansvar, der følger med at være et foregangsland i klimakampen. Ambitiøse mål vil desuden kunne inspirere andre nationer til at følge trop og dermed styrke den globale indsats mod klimakrisen.

De foreslåede mål for 2035 er en central del af en opdateret klimalov og udgør et vigtigt skridt mod at styrke Danmarks rolle som global leder inden for klimahandling. Ved at kombinere høje ambitioner, videnskabelig evidens og en retfærdig omstilling kan vi sikre, at Danmark gør en reel forskel i kampen mod klimaforandringerne.

Download anbefalingerne her ->