Åbent brev til Hans Majestæt Kong Frederik d. 10. af Danmark

Deres Majestæt

Det er nu et par måneder siden, De overtog tronen fra deres moder. Også her fra Klimabevægelsen i Danmark skal der lyde et stort og varmt tillykke med kroningen.

Glædeligt med klimafokus

Vi har med stor glæde gang på gang kunnet konstatere, at både De selv og Dronning Mary lader til at tage truslerne mod verdens klima og vores fælles fremtid særdeles alvorligt. De har ligefrem udtalt, at De som konge ønsker at være klimaets forkæmper.


Skal vi vinde kampen for en grøn og bæredygtig fremtid er der hårdt brug for fremtrædende bannerførere som Dem, som kan tjene som rollemodeller i forhold til befolkningen.

Den rolle ser vi frem til, at De indtager, og De kan regne med fuld opbakning til indsatsen fra langt størstedelen af Danmarks mange tusinde klimaforkæmpere.

Vi er klar over, at Kongehusets har stor betydning som samlende symbol for den danske befolkning og kan ikke forestille os, at De vil kunne finde en bedre sag at investere dén symbolske magt i, end at samle Folket i kampen for en grøn og bæredygtig fremtid.

Bekymrende brug af myte

Af samme grund bekymrer det os, at Deres første officielle udlandsrejse som konge var et markedsføringsfremstød for dansk landbrug.

For selv om De i den indledende tale i Polen understregede engagementet i klimakampen, er De gennem deltagelsen i erhvervsbesøget med til at understøtte den meget skadelige myte om, at dansk landbrug er et grønt mønstererhverv.

En myte, som vi må og skal have gjort op med, hvis der skal skabes den helt nødvendige politiske opbakning til at tvinge landbruget op i et helt andet tempo i den grønne omstilling.

Derfor vil vi med dette åbne brev gerne bidrage til Deres forståelse for, at landbruget, som det fungerer i dag, ikke er en troværdig forbundsfælle i klimakampen.

Landbruget er ikke “grønt mønstererhverv”

Er De for eksempel vidende om, at landbruget optager godt 60% af Danmarks samlede areal – og at 80% heraf bliver brugt til at dyrke dyrefoder til den industrielle kødproduktion?

Og at samme kødproduktion herudover importerer mindst 1,6 millioner ton soja, hvoraf ca 80% stammer fra områder, hvor regnskoven fældes?

Vidste De, at mens landbrugets interesseorganisationer hævder, at vi har en særlig forpligtelse til at fortsætte med at producere svin og køer, dør livet i de indre danske farvande af de affaldsstoffer, som kødfabrikkerne lukker ud, og drikkevandet forurenes af den gift, som landmændene hælder på markerne for at pine så meget dyrefoder som muligt ud af jorden?

Og véd De, at landbruget står for ca 30% af Danmarks samlede klimabelastning, og som det eneste erhverv  ikke har nedbragt sit samlede udslip af klimagasser siden 2006, trods en lang række frivillige aftaler med skiftende regeringer?

At 70% af landbrugets klimabelastning stammer direkte fra de mange millioner husdyr, mens en stor del af resten stammer fra foderproduktion?

Sat i perspektiv af, at Danmark kunne brødføde 3-4 gange så mange mennesker, hvis vi i stedet for husdyrfoder producerede grøn mad til mennesker, er der altså ikke meget grønt foregangsland over Deres kongerige, så længe landbruget får fripas til at fortsætte dets fremtidsskadelige virke.

Hvis vi dertil føjer, at landbrugets andel af BNP er forsvindende 2-3%, og det endda før fradrag af de milliardstore nationale og europæiske støtteordninger, bliver det tydeligt, at dansk landbrug ikke engang er en god forretning for Kongeriget Danmark.

Konge for en grøn fremtid

Vi håber, at vi hermed har bidraget til at bibringe Dem et mere retvisende billede af dansk landbrugs rolle i ødelæggelsen af vores klima og natur. Samt at dette kan føre til, at De i fremtiden vil vælge at bruge Deres vigtige grønne stemme til fordel for mere værdige erhvervsfremstød.

 

Ærbødigst,

Stine Bardeleben Helles, politisk næstforperson i Foreningen Klimabevægelsen i Danmark

Forrige
Forrige

Klimabevægelsen kærer ikke kendelse - Men kampen mod Lynetteholm fortsætter.

Næste
Næste

En sort dag - Lynetteholm sættes ikke på pause