DANISH CROWN GIVER OP: Anerkender endelig, at Dansk gris IKKE er mere klimavenlig, end du tror

Danish Crown lægger sig fladt ned for at undgå højesteretssag. Giver Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening ret i alle anklagepunkter.

Christina Ihler Madsen, 12. April 2024.

Det er en kæmpe sejr for alle klimabekymrede borgere!

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening har ret i alle anklagepunkter. "Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror" og "Klimakontrolleret Gris" brød markedsføringsloven. Det indrømmer svinegiganten og accepterer samtidig et forbud mod at bruge de udsagnene i fremtiden.

Vi er både glade og tilfredse med at Danish Crown nu lægger sig fladt ned, og at virksomheden endelig anerkender, at man har brudt loven på samtlige anklagepunkter.

"Det er meget glædeligt og en stor sejr, at Danish Crown indrømmer, at man har overtrådt loven med de pågældende kampagner", siger Marc Stounberg fra Kontra Advokater der har ført sagen for os, sammen med Kurt Helles Bardeleben fra Sirius Advokater.

Forbrugerombudsmand ville biintervenere

Dette sker efter at Forbrugerombudsmanden, for et par dage siden, valgte at stille sig som biintervenient på vores side af sagen. 

Men at Danish Crowns kapitulere, betyder at denne sag alligevel ikke i ender Højesteret. Vi havde ellers glædet os til at fremvise sagen for højesteretsdommerne, men nu hvor Danish Crown har lagt sig så fladt ned, er det åbenlyst, at alle virksomheder bør spidse øre og holde sig fra greenwashing.

“Danish Crown anerkender, at de har ført en kæmpe reklamekampagne, som fik deres klimabelastende produkter til at se grønnere ud, end de egentlig er. Jeg håber at mange virksomheder følger med, og tager ved lære, sådan at vi kan få et fair marked, hvor klimabelastende produkter, som svinekød, ikke markedsføres som klimavenlige”, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

Udviklingen ser vi som et stort skridt i at få stoppet greenwashing i Danmark, og få sandheden frem om den store klimaskade, som svineproduktionen medfører.

“Svinekød og svineproduktion er ufattelig klimabelastende, ikke mindst på grund af den massive skovrydning, der finder sted for at vi kan fodre millioner af svin med soja. Vi burde i stedet sænke kødproduktionen, plante flere træer og genetablere skov for at købe os værdifuld tid til at bremse de voldsomme klimaforandringer, vi alle sammen står midt i” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

“Vi gik for langt”

”Når vi tager et samlet billede af sagen, er vi der, hvor vi siger, at vi lægger os fladt ned og siger, vi gik for langt, og var for ivrige, og det har vi lært af. Vi skal videre og acceptere, at de udtryk kommer vi aldrig til at bruge igen.” udtaler Jens Hansen, pressechef i Danish Crown til Fødevarewatch.

Sagaen om Danish Crown viser, at det virker, at tage klimakampe i retssystemet.

Retssagen skete, fordi så mange af os gik sammen og sagde fra.

Fordi I donerede, så retssagen kunne blive til virkelighed.

Nu har en af landets største og mest magtfulde virksomheder anerkendt at de vildledte forbrugerne.

Og alle andre virksomheder ser med.

Så tusind tak, til alle der har støttet vores arbejde og været med til at tage dette kæmpe skridt i kampen mod greenwashing.

Det betyder alverden, når du støtter op om vores arbejde, så vi kan fortsætte klimakampen på alle fronter:

Tidslinje: Klimaretssagen mod Danish Crown

  • August 2020: Danish Crown lancerer en stor reklamekampagne til en værdi af 7,5 millioner kr, hvori de bruger udsagnene ‘klimakontrolleret gris’ og ‘dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’.

  • Juni 2021: Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening stævner Danish Crown for brud på markedsføringslovens § 5.

  • Januar 2022: Klimabevægelsen og DVF vinder første slag i Randers’ byret. Sagen er af principiel karakter og skal behandles af Vestre Landsret.

  • September 2022: Brancheorganisationerne Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer går ind i sagen på Danish Crowns side. Forbrugerrådet TÆNK går ind i sagen på Klimabevægelsen og DVFs side.

  • November 2023: Sagen behandles over 6 dage i Vestre Landsret.

  • 1. marts 2024: Danish Crown kendes skyldige i vildledende markedsføring for “Klimakontroleret” svin.

  • 20. marts 2024: Klimabevægelsen og Dansk vegetarisk Forening anker afgørelsen om “mere klimavenlig, end du tror” til Højesteret

  • 12. April 2024: Danish Crown angiver til Højesteret, at de accepterer alle Klimabevægelsens og Dansk Vegetarisk forenings

Danish Crown anderkender alle Klimabevægelsens og Dansk Vegetarisk Forenings påstande:

  • Påstand 1: Danish Crown A/S skal anerkende at have overtrådt markedsføringslovens paragraf 5, st. 1, ved at have gjort brug af udsagnet "Dansk gris er mere klimavenlig, end ud tror".

  • Påstand 2: Det forbydes Danish A/S at anvende udsagnet "Dansk Gris er mere klimavenlig, end u tror" i virksomhedens markedsføringsmateriale, herunder som afbilledet i bilag 5, i en periode på 5 år fra indlevering af ankestævning.

  • Påstand 3: Det forbydes Danish Crown A/S at anvende udsagnet "Klimakontrolleret" på baggrund af den oms bilag AU fremlagte certificeringsordning.

  • Påstand 4: Danish Crown A/S skal senest 14 dage efter dom offentligøre en fældende doms begrundelse og resultat i en periode på ikke under 14 dage på forsiden af hjemmesiden under domænenavnet danishcrown.com.

 

Forrige
Forrige

Glædelig Klimahandledag - Her får du 5 tips til klimahandling

Næste
Næste

Klimabevægelsen kærer ikke kendelse - Men kampen mod Lynetteholm fortsætter.