Afgørelse i greenwashing retssag udskudt

Spændingen skulle være forløst på tirsdag, men desværre er afgørelsen i Danmarks første klimaretssag udskudt til 1. marts.

Advokater for Klimabevægelsen og DVF: Marc Malmbak Stounberg (tv.) og Kurt Helles Bardeleben (th.)

Christina Ihler Madsen, 2. februar 2024

Vi er ved at gå ud af vores gode skind.

Spændingen skulle være forløst på tirsdag, men desværre er afgørelsen i Danmarks første klimaretssag udskudt til 1. marts.

Vi må derfor væbne os med tålmodighed lidt endnu.

Greenwashing?

Hvor går grænserne mellem lovlig markedsføring med klimabudskaber og greenwashing? Det er det spændende spørgsmål som forbrugere og erhvervsliv skal have afklaret af dommerne.

Må Danish Crown kalde en klimabelastende fødevare for "mere klimavenlig end du tror"?

Må Danish Crown kalde deres svinekød "klimakontrolleret", når der ikke er en ekstern kontrol, når ingen gårde i den påståede kontrol dumpede og gårde med stigende klimaaftryk kunne være med?

Principiel dom med stor indflydelse

Det er en principiel afgørelse, som vil have stor påvirkning på, hvordan alle virksomheder markedsfører sig i fremtiden - og dermed også for din mulighed for at navigere i de mange grønne budskaber.

Klimabevægelsen i Danmark og Dansk vegetarisk forening har i næsten fire år arbejdet på at gå rettens vej, for at få sat en stopper for klimaskadelig vildledende markedsføring. Forbrugerrådet Tænk har interveneret på vores side.

Vi kan kun tage kampen op, fordi I støtter vores arbejde. Husk derfor at melde jer ind, så vi kan fortsætte kampen.

Klimaretssagen er på Forbrugerådets Tænks forside i denne måned.

Læs deres beskrivelse af sagen her: https://taenk.dk/forbrugerliv/baeredygtighed/det-handler-klimaretssagen-mod-danish-crown-om

 

Info: Klimaretssagen mod Danish Crown

  • August 2020: Danish Crown lancerer en stor reklamekampagne til en værdi af 7,5 millioner kr, hvori de bruger udsagnene ‘klimakontrolleret gris’ og ‘dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’.

  • Juni 2021: Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening stævner Danish Crown for brud på markedsføringslovens § 5.

  • Januar 2022: Klimabevægelsen og DVF vinder første slag i Randers’ byret. Sagen er af principiel karakter og skal behandles af Vestre Landsret.

  • September 2022: Brancheorganisationerne Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer går ind i sagen på Danish Crowns side. Forbrugerrådet TÆNK går ind i sagen på Klimabevægelsen og DVFs side.

  • November 2023: Sagen behandles over 6 dage i Vestre Landsret.

 

Forrige
Forrige

Landbrug kan slippe billigere, fordi minister trodser forskere

Næste
Næste

Se fem års klimabilleder