Sejr i retten: “Klimakontrolleret” svin var greenwashing

Der var jubelscener da dommen blev læst op. “Danish Crown har været til eksamen, og de er dumpet” siger advokat Malmberg Stounberg.

“Thi kendes for ret: Danish Crown A/S skal anerkende at have overtrådt markedsføringslovens § 5, stk. 1, ved at have gjort brug af betegnelsen ”Klimakontrolleret gris”.

I august 2020 lancerede Danish Crown en stor reklamekampagne til en værdi af 7,5 millioner kr. I kampagnen brugte de udtryk som  ‘klimakontrolleret gris’ og ‘dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’.

Vi ville ikke finde os i så grov greenwashing. Sammen med Dansk Vegetarisk forening sendte vi derfor en stævning til Danish Crown.

Nu, næsten fire år senere, har vi endelig fået sat en stopper for Danish Crowns grove vildledning. Det er en sejr for klimaet. Det er en sejr for vores strategi med at gå rettens vej.

“Det afgørende for os var, at udsagnet om klimakontrolleret gris var vildledende for forbrugerne, og det slår landsretten helt klart fast. Danish Crown har været til eksamen, og de er dumpet,” siger Marc Malmberg Stounberg, advokat.

Det er kun gennem Klimabevægelsens medlemmer, at vi har haft ressourcerne til at føre denne typer klimaretssager.

Så mange tak til alle der har støttet, og tak for tilliden til vores strategi. Klimabevægelsen vil forsætte indsatsen med at gå rettens vej mod stat og virksomheder. Det vil naturligvis ske i tillæg til de andre kampagner vi fører.

“Vi er enormt glade og stolte over den sejr, vi har fået i dag. Virksomheder som Danish Crown vildleder og lyver over for forbrugerne, når de siger, at deres svinekød er klimakontrolleret. Hvis vi skal komme klimakrisen til livs, er vi nødt til at give forbrugerne sandheden”, siger Frederik Roland Sandby, sekretariatsleder i Klimabevægelsen.

Stor tak til Dansk Vegetarisk Forening, Forbrugerrådet Tænk og vores fantastiske advokater for samarbejdet om denne klimaretssag.

Advokater for Klimabevægelsen og DVF: Marc Malmbak Stounberg (tv.) og Kurt Helles Bardeleben (th.)

Overordnet set er det en stor sejr, at virksomheder ser, at hvis de greenwasher, så bliver de ramt af en shit-storm uden lige. Danish Crown har lidt et knæk på troværdigheden, og svinebønderne lige så. Der er nu sat præcedens for fremtidige retssager, og derfor vil det være lettere at lande en dom overfor nye greenwashere.

Det vi har vundet her i sagen er:

  • at man skal have dokumentation for grønne påstande,

  • at man ikke kan nøjes med have gode hensigter om en effekt i fremtiden,

  • at man skal kunne vise reelle reduktioner om ting man allerede har gjort,

  • at de reelle reduktioner skal være markante, og ikke negligerbare,

  • at man ikke må sammenligne sig med konkurrenter, hvis ikke man kan vise en markant forskel i klimabelastningen på produktet.

 

Tidslinje: Klimaretssagen mod Danish Crown

  • August 2020: Danish Crown lancerer en stor reklamekampagne til en værdi af 7,5 millioner kr, hvori de bruger udsagnene ‘klimakontrolleret gris’ og ‘dansk gris er mere klimavenlig, end du tror’.

  • Juni 2021: Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening stævner Danish Crown for brud på markedsføringslovens § 5.

  • Januar 2022: Klimabevægelsen og DVF vinder første slag i Randers’ byret. Sagen er af principiel karakter og skal behandles af Vestre Landsret.

  • September 2022: Brancheorganisationerne Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer går ind i sagen på Danish Crowns side. Forbrugerrådet TÆNK går ind i sagen på Klimabevægelsen og DVFs side.

  • November 2023: Sagen behandles over 6 dage i Vestre Landsret.

  • 1. marts 2024: Danish Crown kendes skyldige i vildledende markedsføring for “Klimakontroleret” svin.

 

Forrige
Forrige

Derfor er det vigtigt for dig, at landbruget får en høj CO2-afgift

Næste
Næste

Sådan rækker du ud til en du kender